Mami, musím ti něco říct

16.03.2018 16:07

V lenivém letním odpoledni mi společnost v kuchyni dělal jen tlumený zvuk rádia. Žehlila jsem prádlo, které vonělo srpnovým vzduchem a slunečními paprsky. Včera jsem ho pěkně po staru usušila venku na šňůře. Ráda bych ho už měla uložené ve skříni, o víkendu mě bude čekat další a ještě větší kopec prádla. Ale na ten se těším - bude to totiž prádlo naší Terezy, která se po dvou dlouhých měsících vrátí domů. Celé prázdniny byla na brigádě někde ve Španělsku, v malém, soukromém obchůdku. Aspoň mi to tak říkala. Už se nemůžu dočkat, co mi bude povídat, jestli se třeba nezamilovala… Mám moc ráda, když mi vykládá, co prožila…

Vyrušil mě mobil. Nejspíš Tereza… Konečně se dovím, kdy se mi z dalekého světa vrátí. Určitě upeču k obědu kačenu, tu Terezka miluje. Nedočkavě jsem zmáčkla tlačítko.

„Ahoj mami.“ Nemýlila jsem se.

„Ahoj! Tak kdy dorazíš?“ ptám se nedočkavě a srdce mi bije. Nejspíš teď celá zářím štěstím.

„No, proto volám. Mami, víš, musím ti něco říct.“
Co to má být?

„Já nepřijedu…“

Jako by mi rukama propadla drahocenná váza a na zemi se rozbila na tisíc drobných kousíčků. Všechno se ve mně sevřelo. Kolena mi změkla, raději jsem se i s telefonem u ucha posadila na kuchyňskou židli.

„Co se stalo?“ vypravila jsem ze sebe.

„Mami, klídek, nic se neděje. Jen mi majitelka obchůdku nabídla, abych zůstala nastálo,“ chlácholila mě někde z druhého konce Evropy dcera. Moc to nepomohlo.

„Vždyť jsi teď dokončila vysokou a chtěla jsi přece učit!“ zmohla jsem se na zoufalý pokus o výčitku.

„Ale mami, tady si vydělám víc než doma jako učitelka.“ Terezin hlas zněl rozhodně. Jakýkoliv můj argument by teď odmítla. Znám ji.

„A kdy teda přijedeš?“ zeptala jsem se s neskrývaným zklamáním.

„Asi až na Vánoce.“ Zavřela jsem oči. Pálily mě slzy, které se draly ven.
 Tereza si mé odmlčení vysvětlila po svém. „Tak pozdrav taťku a mějte se! Zas zavolám!“

Telefon zmlkl, ale já ho stále držela u ucha. Nemohla jsem se vzpamatovat. A taky jsem nemohla nic změnit. Budu to muset říct svému muži a budeme se muset vyrovnat s tím, že naše holčička se rozhodla vylétnout z rodného hnízda. Kuchyňské rádio se mi dál snažilo dělat společnost. Už mi nevolej, zpíval svůj nový hit Michal David.

2016/2017