Šanon jako předmět

07.05.2020 12:05

Mám účetní a daňovou kancelář. Na výpomoc občas přicházejí studentky. Nazývám je vznešeně studentky-stážistky, aby bylo jasné, že se toho u mne hodně naučí za málo peněz. Než zahájí svou praxi u počítače, tak se průběžně seznamují s chodem kanceláře. Je to výuka jako ve škole. Pracovně tomu říkám předmět Šanon. Když zpracovávají jednoduché úkoly, hned poznám, kdo má smysl pro kancelářskou práci. Nemyslete si, není to jednoduché. Studentky musí perfektně ovládat všechny nástroje, se kterými se v kanceláři pracuje. Pravítko, tužka, lepidlo a razítko patří k těm jednodušším. Sešívačka, děrovačka, skartovačka a řezačka jsou již na obsluhu složitější. Práce s telefonem a s obálkou patří k velmi náročným.

Studentky bravurně ovládají chytré mobilní telefony, ale vyřešit nejasnosti na faktuře s dodavatelem a použít při tom pevnou telefonní linku, to je horší než písemka z matematiky. Vyťukat číslo, představit se a formulovat problém, je úkol pro mnohé téměř neřešitelný. Nelze použít smajlíky, emotikony ani ustálené esemeskové zkratky. Volající musí vytvořit srozumitelnou větu, vyslovit ji nahlas a reagovat na odpověď. Obvykle se u toho docela zapotí.

Poslat dopis také není jednoduché. Napsat adresu a vyplnit podací lístek se dnes snad už neučí ani ve škole. A co teprve poslat dopis s doručenkou! To bývá pro mnohé neopakovatelný zážitek. V době mailů a datových schránek se to může zdát jako archaismus, ale někdy se bez toho opravdu neobejdete.

Používat děrovačku je také velmi náročné. Udělat dírky pěkně doprostřed papíru vyžaduje cvik a přemýšlení. Když totiž nejsou přesně uprostřed, tak papíry nelze v šanonu nikdy řádně srovnat a vypadají jak vrabčí hnízdo. A to není dobrá vizitka vaší práce.

O řezačce jsem si původně myslela, že se dá lehce zvládnout. To jen do chvíle, kdy jedna ze studentek měla za úkol proměnit „průběžný papír“ na jednotlivé kusy formátu A4. „Průběžný papír“ je papír poskládaný jako dětské leporelo, po stranách má kulaté dírky a ještě před koncem minulého století se používal do většiny tiskáren připojených k počítači. Já jsem byla vždy přesvědčena, že znalost velikosti formátu A4 patří k všeobecnému vzdělání maturanta. Omyl. Můj velký omyl.

U řezačky je nutné dbát na dodržování bezpečnostních předpisů. Jde o docela nebezpečný stroj a práce s rozpuštěnými vlasy s ním nejde dohromady. Proto rozdávám gumičky, mašličky a sponky do vlasů. Děvčata se diví a nechápou, proč tolik péče.

Sešívačce se u nás na Moravě říká kůň. V pražských kancelářích tento výraz neznají, a neví tedy ani, co to je, když se řekne „žrádlo do koňa“. To naštěstí místní studentky ovládají a mají k tomu i krásná slovesa „skoňovat“ a „rozkoňovat“. Tuto práci zvládají bez problémů.

Vidíte, že předmět šanon zahrnuje mnoho výukových témat. A to jsem se ještě nezmínila o složitosti přípravy štítku na hřbet šanonu pomocí trojúhelníku s ryskou. To je velký oříšek, aby vše bylo symetrické a po nalepení neodstávaly okraje.

Ale o tom zase až příště.

2017/2018