Tajná ingredience

21.03.2014 15:12


Jakmile vypuknou Vánoce, začíná mezi hospodyňkami souboj o to, kdo má lepší a vychytanější bramborový salát. Známe to všechny. Každá z nás má zaručenou ingredienci, díky které je ten její salát prostě nej. Někdo spařuje cibuli, někdo přidává jablko, někdo dává určitý druh salámu a někdo nedává salám vůbec.

U nás doma jsme se těšili vždycky na ten babiččin. Měl všechno, co má správný salát. Byla tam i vařená mrkev, hrášek, cibule, kyselá okurka, majonéza a tajná ingredience. A největší zábava byla, když jsme s bratrancem ze salátu dloubali mrkev a hrášek a navzájem si je házeli do talíře. On mrkev a já hrášek. Ani jeden jsme danou věc nesnášeli. Já teda hrášek nemusím dodnes.

Bohužel moje babička už nežije. Ale naštěstí recept předala mamince, která ho chvíli dělávala stejně. Ovšem na můj nátlak tam jednou nedala hrášek. Tenkrát salát nechutnal líp. Časem zmizela mrkev. Tu zase nerada sestra. A když maminku chytl žlučník, zmizela i cibule. Salát ale chutnal pořád skvěle díky tajné ingredienci. Za pár let v salátu zůstaly jen brambory, vajíčko, okurka a opečený salám. Proč ho mamka začala opékat, to už fakt netuším.

Dneska salát dělám sama a musím říct, že už se do žádných inovací raději nepouštím. Dělám ho tak jako moje maminka. Kromě naší tajné ingredience je hodně důležité opéct salám. Bez toho by to nebylo zkrátka ono. A že je to ten správný salát, to vím určitě. Dělám ho totiž nejméně desetkrát do roka. A ta tajná ingredience? Ale no tak, to už přece nebude tajná.      


(Téma: Jak dělám rodinný kulinářský klenot)